"Zeugen en beren – Toekennen zeugreferentie in groep"

Als je het scherm “toekennen zeugreferentie in groep” binnenkomt krijg je 3 deelschermpjes om in te vullen.

In het bovenste scherm bepaal je de opzetdatum van de zeugen (dat is de datum waarop de opfokzeugen verhuizen naar de dekafdeling, of de datum waarop ze hun zeugnummer toegewezen krijgen) en je zegt van waar de opfokzeugen komen en in welke stal ze als zeug worden ondergebracht.

Deze instellingen zijn als standaard in te vullen en worden op alle dieren toegepast. Evenwel kan straks individueel per zeug een andere stal of opzetdatum ingetypt worden.

In het middelste scherm bepaal je welke opfokzeugen er in het volgende scherm moeten verschijnen.

Je hebt 5 keuzemogelijkheden:

• Ofokzeugen van een bepaalde aankoop
  • Opfokzeugen uit een reeks van tatoeagenummers
  • Opfokzeugen van een bepaald ras
  • Alle opfokzeugen met een bepaalde geboortedatum
  • Alle aanwezige opfokvarkens.

In een derde deelvenster kan je de structuur meegeven voor een automatische nummering van de zeugen.

Hiermee zullen zeugnummers een mooi oplopende volgorde van zeugnummers worden toegewezen.

Je hoeft hier enkel de structuur van zo’n zeugnummer mee te geven. Dus eerst 4 cijfers voor het zeugnummer

en daarna bvb een koppelteken gevolgd door het jaar van eerste inseminatie.

Dan moet de structuur 4321-XX worden ingevuld. De 1 staat voor het cijfer die het eerst gaat veranderen in het

zeugnummer.

Als het selectiescherm is ingevuld en je klikt op OK, krijg je een lijst van de gevraagde tatoeagenummers.

Best doe je eraan om de opfokzeugen te sorteren in de volgorde waarop jij dat wenst, om zo gemakkelijk mogelijk uw zeugnummers te kunnen aanvullen. Hierin kan je kiezen om ze op geboortedatum te plaatsen of kies je om ze toch alfabetisch op tatoeage te zetten.

Nu moeten de zeugnummers toegekend worden aan de juiste tatoeages.

Dat kan op 2 manieren:

• Ofwel vul je zelf handmatig de Referenties van de zeugen in. Het vinkje OK wordt telkens door de computer aangevuld. Deze opfokzeugen zullen dan een zeugnummer toegewezen krijgen.
  • Ofwel maak je gebruik van de automatische referentie, en vink je de eerste zeug aan dat je gaat nummeren, en type je het eerste zeugnummer in dat voldoet aan de eerder ingevulde structuur. In mijn geval was dat 4 cijfers voor het zeugnummer, koppelteken aangevuld met jaartal van eerste dekking.

Eerste zeugnummer is bvb 2048-13

Dit typ ik in, en vervolgens moet ik nu de eerstvolgende zeug uit de lijst kiezen en aanvinken die het volgende zeugnummer mag krijgen.

Een zeug terug afvinken zorgt er dan ook voor dat de nummering opnieuw 1 cijfertje zakt, en de foutieve zeugtoekenning weer blanco wordt gezet.

Je kan wel een nieuw startnummer intypen en zo een volgende reeks starten.

Als alle zeugnummers zijn toegekend kan je best ook de rest van de gegevens nakijken.

Deze komen over van de getatoeëerde varkens, maar je kan daar nog eventueel wijzigingen aan aanbrengen. Zo kan bvb het aantal tepels nu nog ingevuld worden, of kan gewicht of waarde nog individueel aangepast worden.

Een handig hulpmiddel daarbij is om het scherm in twee te splitsen met de Split-screen-knop.

Je sleept gewoon het grijze vakje van de linker zijde tot waar het scherm moet gesplitst worden.

Zo kan je het rechter schermdeel apart verschuiven zonder de zeugnummers uit het oog te verliezen.

Als alle fokzeugen hun zeugennummer hebben toegewezen klik je op de OK-knop.

Elk dier heeft nu een individuele fiche gekregen in het zeugenbeheer; evenwel moeten de dieren nu nog gedekt worden,  maar dat kan eenvoudig via de invullijsten of de technische handelingen.